Презентація книги Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр»

Коли я впаду… мою кров вип’є рідна земля,

щоб виростити з неї траву для коня того,

хто стане на моє місце…

Юрій Горліс – Горський (справжнє прізвище Городянин - Лісовський)

Нещодавно до нашої шкільної бібліотеки надійшла книга Юрія Горліса – Горського «Холодний Яр». Це перше видання авторського тексту після 1961 року. Книга буде цікава як учням середнього та старшого шкільного віку, так і їхнім батькам і педагогічному колективу. Історичні події описує їх свідок. Народився Юрій Горліс 14 січня 1898 року (по інших даних 1902 р., приписав 4 роки, щоб порапити на фронт) у с. Демидівці на Полтавщині. У кінці 1919 року разом із своїм полком Української Народної Республіки опинився у котлі «трикутника смерті» (Любар-Чортория-Миропіль), стиснутий кліщами військ червоної, білої та польської армій. На початку лютого 1920 року, захворівши, він опиняється у Холодному Яру, де відразу відчув високий дух борців за свободу. У 1918-1922 роках православний Мотронинський монастир став осередком українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів та російських «білих» і «червоних» інтервентів), який очолювали брати Чучупаки. У зв’язку з революційними подіями 1917 року, жителями села Мельники, на прохання ігумені, щоб вберегти Монастир від пограбування, було створено загін самооборони Мотронинського монастиря під керівництвом Олекси Чучупака, у складі – 22 осіб.

Пізніше, у 1919 році, загін перетворився на полк, командиром полка було обрано Василя Чучупака (брата Олекси). Їхній брат Петро Чучупак став начальником штабу полку. Під час окупації України денікінцями полк брав участь у вигнанні їх з Черкас. Увесь час полк поповнювався, його чисельність досягала 2000 чоловік.

Згодом утворилась Холодноярська республіка, територія якої охоплювала понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15-тисячну селянську повстанську армію, бійці якої називали себе козаками, а своїх командирів – отаманами (на згадку про минувшину). Головним Отаманом Холодного Яру був Василь Чучупак, якому підпорядковувалися отамани Герасим Нестеренко-Орел, Трифон Гладченко, Михайло Мелашко, Сірко, Око, Чорний Ворон (Чорногузько), Мефодій Голик-Залізняк, Семен Вовк, Калюжний, Д. Канатенко, 1-й і 2-й Олександрійські полки.

У листопаді 1919 року до Холодного Яру прибув Андрій Гулий-Гуленко отаман Катеринославщини та Херсонщини.

У березні 1920 року Степова Дивізія армії УНР визволила Херсон від більшовиків та здійснила вдалий наступ на захід (через Білозерку) по лінії Кам’янка-Єградівка-Ружичів-Чигирин. Зупинилась дивізія в урочищі Холодний Яр, де з’єдналась з Холодноярськими збройними силами.

Після загибелі Василя Чучупаки Холодноярську республіку очолив його заступник Іван Деркач, член Холодноярського повстанського комітету. Він керував збройними силами регіону «Холодний Яр» під час антирадянського повстання весни-осені 1920 року.

Вплив Холодного Яру не обмежувалися лише Черкащиною. Владу Холодноярської республіки визнавали й прибережні села (угору по Дніпру до Черкас: Рацеве, Тіньки, Боровиця, Топилівка, Сагунівка, Худяки, Бужин, Леськи та інші), чигиринські села, що розкинулися на берегах Тясмина (Погорільці, Чорнявка, Трушівці, Худоліївка та інші). Підтримували тісні зв’язки з Холодним Яром й вереміївські отамани Панас Келеберда та Іван Савченко-Нагірний (Золотоніський повіт Полтавської губернії, тепер Чорнобаївський район Черкаської області), отаман із с. Балаклії, що за м. Смілою у бік Києва, Іван Полтавець-Остряниця, смілянський отаман Яків Водяний, Голова Уманського повстанського комітету Петро Дерещук (відповідно і села Уманського повіту), отаман Петро Кучма з с. Аджамки, що неподалік м. Єлисаветграда (нині Кіровоград), Єлисаветградський повстанський комітет на чолі з Тихоном Березняком, а отже і села Єлисаветградського повіту, значна частина Олександрійського і Звенигородського повітів, мліївський ватажок Трохим Голий-Бабенко, отамани з Криворіжжя Єлісей Лютий-Черевик та багато інших.

Останнім із Головних отаманів Холодного Яру, обраним на загальному представницькому з’їзді всіх отаманів республіки був отаман Герасим Нестеренко-Орел.

Холодноярська Республіка проіснувала до 1922 року, коли більшовики обманом заманили холодноярських отаманів у засідку. Проте, навіть у полоні, у стінах Київської вязниці, ватажки повстанців перебили охорону, захопили зброю та спробували звільнитись. Під час нерівного бою, усі вони загинули смертю героїв.

Книга містить світлини та інформацію з історичних документів, розширює знання з історії України, сприяє вихованню любові до рідної землі. Запрошуємо до читання!

 

Здорова їжа


Здорова їжа - це продукти, що містять антиоксиданти з біофлаваноїдів, зменшують шкоду, що наноситься жирною їжею. Також корисні продукти, з яскраво вираженою забарвленням: чорниця, гранат, чорні виноград, черешня, вишня, смородина, калина, горобина, малина, полуниця, суниця, журавлина, брусниця, грейпфрут, буряк, помідори, яблука, обліпиха, червона капуста, баклажани , салат, шпинат і інша зелень. Пам'ятайте, що максимальна кількість антиоксидантів знаходиться в шкірці, кісточках і корі рослин. Так само дуже корисні пророщена пшениця, квасоля, горох. Не забувайте і про какао, чай, часник, цибулю і горіхи. Вони допоможуть зберегти красу і здоров'я.

Продукти довголіття
Продукти, що благотворно впливають на пам'ять: апельсини, персики, помідори, цибуля, яблука, хурма, ківі і виноград.

Покращують травлення: кисломолочні продукти, яблука, ківі, манго, ананас, редис, ріпа, капуста, кориця, ламінарія, гриби, корінь солодки, селера, чорний перець.

Понизять рівень холестерину: авокадо, яблука, банан, боби, лосось, часник, чорнослив, мигдаль, кешью, волоський горіх, кунжутне насіння, шпинат, а так само чай і шоколад, сир тофу (соєвий сир).

Омолоджують: спіруліна, обліпиха.

https://sites.google.com/site/yaknehvoriti/_/rsrc/1323370532649/home/skidliva-ieza-dla-organizmu-ludini/78539647_2222299_zhinka.jpg?height=160&width=200



Для збереження молодості: яблука, гранати, апельсини, персики, сливи, чорна смородина, чорниця, полуниця, малина, червоний виноград, черешня, помідори, броколі, червоний лук, шпинат, хліб або пластівці з висівками, вівсянка, чай, в міру шоколад і кави.

Зміцнюють імунну систему: свіжі овочі і фрукти, особливо цитрусові, капусту, шпинат, устриці, гриби. Так само вживайте повноцінні білки у вигляді знежиреного м'яса, риби (особливо лосось), домашньої птиці, яєчного білка і молочних продуктів.

Запобігають раку: помідори, соєві боби (профілактика раку грудей і яєчників). Так само є поєднання продуктів, здатних запобігати раку, це: капуста брокколі та томати, соя і чай (чорний і зелений). Попереджує виникнення так само поєднання селену і sulforaphane. Селен в бразильських горіхах, птиці, тунці, яйцях, насінні соняшника та грибах.Sulforaphane міститься в броколі, брюссельській капусті, капусті та водяному Крессе.

Для краси і еластичності шкіри: фенхель, авокадо, жирна риба (особливо лосось), устриці, оливкова олія, кисломолочні продукти, квашена капуста, твердий сир, волоські горіхи, пшоно, ківі, шампіньйони.

Зміцнюють нервову систему: морепродукти, судак, короп, знежирене молоко, морська капуста, коричневий рис, кукурудза, чорнослив, кунжутне насіння, солодкий перець, авокадо, диня, сир, банани, ананас, яблука, сливи, ківі, лохина, патисони, огірки , шпинат, капуста (білокачанна, цвітна, брокколі, брюссельська), салат, зелений горошок, спаржа, цибуля, зелень (петрушка, кріп).
Готуйте правильно

Всі ми більшою чи меншою мірою замислюємося про те, що потрібно їсти корисні овочі та фрукти, а так само задаємося питанням, як приготувати овочі та зберегти вітаміни. Важливо готувати їх правильно, щоб зберегти дорогоцінні вітаміни, мікро і макроелементи. Для цього варто дотримуватися деяких правил, які з часом увійдуть до звички і допоможуть зберегти вам і вашим родинам красу і здоров'я.
Краще варити овочі на пару.
Щоб не виділявся і не випливав зайвий сік з овочів, не додавайте під час приготування сіль, краще посоліть готову страву.
Ще краще, якщо ви варите на пару в скороварці.
Цим ви краще зберегти вітаміни, мікро та макроелементи. І що важливо: не руйнується енергетика продуктів.
Щоб зберегти більше вітамінів при варінні овочів у воді, віддайте перевагу емальованому посуді, а не алюмінієвої, мідної або посуді з нержавіючої сталі.
Вітаміни збережуться краще, якщо ви овочі або фрукти опустіть варитися у вже киплячу воду.
Після того, як овочі зваряться, відразу ж виливайте воду, щоб вітаміни і мікроелементи не йшли у воду, а овочі не втрачали свій смак.
Якщо ви варите щі, то квашену капусту кладіть в холодний бульйон (воду), а тушковану - в киплячий.
Овочі для салатів краще варити в шкірці, на пару. Якщо немає пароварки, то кладіть неочищені овочі в киплячу воду. Цим ви збережете частину вітамінів. Якщо додати у воду трохи соди, то овочі збережуть краще свій колір.

Правильне харчування - це в першу чергу:
• споживання волокнистої їжі, яка позитивно діє на товстий кишечник;
• скорочення вживання, по можливості, бужених, солених, смажених страв, що містять канцерогени;
• збільшення вживання сої, бобових, що містять фітоестрогени (у жінок це веде до зменшення виникнення раку молочної залози);
• додавання в раціон горіхів, у яких міститься селен, — антиокси­дант, що перешкоджає росту ракових клітин;
• більше вживати в їжу капусту різних видів, часник;
найважливіше правило здорового життя — це не переїдати, не допускати надмірної маси тіла.
Горіхи — багаті білком, який необхідний для росту, відновлення тканин, жирами, оліями — поліненасиченими, що життєво необхідні людині. Каштани — це єдиний з горіхів, що не містить жирів. Насіння - соняшник, кунжут, мак — використовують як додаток до хліба, в кондитерських виробах.
Бобові — квасоля, горох, сочевиця — замінники м'яса, багаті білками. Свіжі боби можуть бути і причиною отруєння, тому їх слід перед споживанням варити більше 15 хвилин. Соєві боби містять ті ж амі­нокислоти, що і м'ясо, та ще в додаток фітоестрогени. Всі різновиди бобів містять вітаміни групи В, що необхідні для правильного функціонування нервової системи. Крім цього, слід вживати клітковину для урівноваження холестерину в крові.
Зернові містять складні вуглеводи, вітаміни групи В, антиоксиданти — вітамін Е, білки, клітковину. Чим менше очищене зерно, тим більша його цінність. В зернових культурах міститься молібден та марганець, цинк. Ці мінерали підвищують імунітет; цинк, зокрема, чудово діє при гіпертрофії передміхурової залози. Вживання кукурудзи, пророслої пшениці, які містять у великій кількості вітамін Е, зменшує ризик захворювань серцево-судинної системи, затримує розвиток атеросклерозу, захищає від виникнення раку, стимулює імунну систему.


Правильне харчування - це звичка. Головне почати.Спочатку замінити один продукт на більш корисний, приготувати їжу більш щадним методом і так, крок за кроком Ви будете харчуватися все більш правильно, а Ваш організм буде працювати як годинник.
Краси і здоров'я вам!

 

Креатив -бій

27 вересня 2017 року  команда 7-А класу "Проспект"  (капітан команди Колодка Валерій, члени команди Кудрявцев Назар, Петренко Дар'я) прийняла участь в обласній грі "Креатив -бій".  Учні проявили неабиякі креативні здібності. Бажаїмо ім натхення, безперешкодного шляху до успіху.

НАШІ МАЛЕНЬКІ ЧИТАЧІ!